• Wed
    30
    Jan
    2019
    12:00 pmAula de Graus, Biology Faculty

    Simone di Giovanni, PhD | Imperial College London

  • Mon
    04
    Feb
    2019
    8:30 amParanimf of the UB, Gran Via de les Corts Catalanes, 585. 08007 Barcelona
  • Sat
    09
    Feb
    2019
    6:00 pmMACBA

    Per què els humans fem exposicions? Per què ens agrada o no ens agrada una obra d’art? Quan la mirem, veiem tots el mateix? Per què ens fem preguntes?

    Els humans ens fem preguntes des de fa 1,5 milions d’anys, quan vam començar a cuinar. Veurem com aquest fet va fer evolucionar els nostres cervells de manera diferent als altres primats, i això ens ha dut a fascinar-nos pel nostre entorn i ens ha portat a qüestionar-nos i a representar artísticament allò que ens envolta o allò que imaginem. Parlarem de la connexió entre la recerca artística i la recerca científica i parlarem del paper de les neurones en aquesta connexió. També parlarem d’alguns personatges que han estat importants per arribar a saber allò que avui en dia sabem sobre els cervells i veurem que queda molt per descobrir. El futur serà millor si entenem millor el cervell? Volem saber-ne més per poder ajudar en casos de discapacitat mental, de malalties degeneratives o en paràlisis degudes a accidents, i també en casos de transtorns mentals com ara depressions, esquizofrènies, trastorns bipolars... que poden ser malalties molt greus que poden acabar amb la pròpia vida degut a un suïcidi, però ens plantegen molts dubtes sobre la percepció de la realitat i sobre la creativitat... Van Gogh, per exemple, hauria creat el mateix si no hagués patit profundes depressions?

    Farem un recorregut per l’exposició mirant l’art a través de les neurones.

    Activitat gratuita

  • Mon
    11
    Feb
    2019
    12:00 pmAula 11, Medicine Faculty (Clínic)

    Dia Internacional de la dona i la nena en la ciència 2019

    Participants:

    Mercè Pallas. Catedràtica Universitat de Barcelona. Investigadora principal del grup de Recerca: Medicinal Chemistry and Pharmacology of Neurodegenerative Diseases.

    Silvia Ginés. Professora agregada Universitat de Barcelona. Investigadora principal del grup de Recerca: Neurodegeneration and Synaptic Dysfunction in Huntington’s Disease.

    Albert Giralt. Investigador Ramón y Cajal del grup de Recerca: Fisiopatologia i Tractament de les Malalties Neurodegeneratives.

    Ruth de Diego. Investigadora ICREA Universitat de Barcelona. Investigadora principal del grup de Recerca: Brain Mechanisms of Language Learning.

    Marc Via. Professor agregat Universitat de Barcelona. Grup de Recerca: Brain Lab.

    Esdeveniment gratuït.

    Descripció:

    Les trobades a tot el món per al Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència són ocasions per a la celebració, però, més important, són oportunitats per discutir el progrés de les dones joves en aquest camp per convertir-se en líders.

    Una àrea de la ciència ha vist específicament el progrés general a nivell nacional i va reunir una atenció global creixent: la neurociència. Les dones han fet contribucions vitals a un ritme accelerat durant les últimes tres dècades a l'hora d'entendre el comportament, l'emoció, el pensament i el funcionament humans. I sembla que la cultura organitzativa i l'impuls personal en aquest camp són les claus de l'èxit.

    "La creixent representació de les dones investigadores en neurociències és una tendència prometedora, però encara hi ha més que es pot fer per promoure la seva retenció en l'entorn de la recerca i el progrés en posicions de lideratge en universitats, centres de recerca i el sector privat".

    "Continuar investigant per mitigar els biaixos implícits i crear una cultura organitzativa que s'ocupi de l'equilibri entre el treball i la vida són crucials per avançar a les dones en totes les disciplines científiques"

    "Seria un retrocés tal si les dones en neurociència es veurien obligades a abandonar la investigació a causa d'un entorn de treball poc acollidor o la manca d'oportunitats clares per a la promoció professional" Dr. Beninson, Board of Higher Education and Workforce at the National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine.

    “La paraula flexibilitat com a mitjà de com pensem en la recerca, l'avanç científic i la paritat de gènere. Encara que s'han realitzat avanços significatius i s'han aconseguit els èxits, no som on volem ser” Dr. Chiaravalloti, director of Neuropsychology and Neuroscience Laboratory and TBI Research at Kessler Foundation, professor in the Department of Physical Medicine and Rehabilitation at Rutgers - New Jersey Medical School

  • Wed
    13
    Feb
    2019
    1:00 pmAula 17, Campus Clínic

    Dr. Jordi Soriano | Physics Faculty, Universitat de Barcelona

    Abstract

    Neuronal cultures are a unique system. Their reduced size and ease preparation have made them excellent platforms to investigate a broad range of phenomena in living neuronal networks. Neuronal cultures have become a true interdisciplinary lab-on-a-chip system, fascinating the physical and medical community alike: where the physicists see a grand complex system, the physicians see an extraordinary cross-platform to pinpoint a number of molecular and cellular processes. In this talk I will approach neuronal cultures from the viewpoint of a biophysicist. I will first introduce our main experimental and data analysis tools to investigate the richness of neuronal cultures. Next I will expose the potential –and difficulties– of engineered neuronal cultures to tackle open questions in brain research, including integration-segregation balance and resilience to damage. Along the talk I will introduce different ongoing collaborations that use neuronal cultures as platform to model and arrest neurological disorders.